Zadzwoń: opiekun klienta: 519 546 101, centrala: 32 355 48 00 Napisz do nas: biuro@ksj.pl
AAA Odwiedź nas na
AUTORZY
Remigiusz Rączka

Remigiusz Rączka (rączka gotuje, klasztorne smaki)

Sporą część naszego asortymentu stanowią wyjątkowe publikacje autora popularnego programu telewizyjnego Rączka gotuje oraz Klasztorne smaki. To zbiory doskonałych przepisów kulinarnych, które nawiązują w dużej mierze do tradycyjnej kuchni śląskiej. Uwagi i wskazówki zawodowego kucharza pomagają w zrozumieniu charakterystyki dań przygotowywanych z wykorzystaniem naturalnych składników, nieprzetworzonych artykułów spożywczych oraz regionalnych produktów. Zachęcamy do zapoznania się z życiorysem Remigiusza Rączki, a także jego książek, których jesteśmy wydawcą.

Kim jest Remigiusz Rączka?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele publikacji zawierających przepisy kulinarne poszczególnych kucharzy lub będące modyfikacją powszechnie znanych receptur. Większość takich opracowań jest do siebie podobnych – dotyczą najpopularniejszych kuchni świata, przez co charakterystyczne dla danego obszaru kraju smaki niekiedy ulegają zapomnieniu. Remigiusz Rączka stara się temu zapobiec, prowadząc program Klasztorne smaki czy wydając książki z serii „Rączka gotuje”. Przed zakupem warto poznać życiorys autora, by lepiej zrozumieć specyfikę przepisów kulinarnych tworzących ich treść.

Są one bowiem zbiorem receptur typowych dla Śląska – to właśnie tam urodził się bowiem wspomniany kucharz. Rzetelność, pracowitość i prostota w doborze składników będące cechami potraw ze wspomnianego regionu pozwalają na stworzenie dań stosunkowo łatwych i oczywistych, ale jednocześnie dostarczających niezapomnianych wrażeń smakowych. Klasztorne smaki Remigiusza Rączki czy jego program i książka Rączka gotuje są zarówno źródłem oryginalnych, tradycyjnych przepisów kulinarnych, jak i porad zawodowego kucharza.

Należy bowiem pamiętać o kompetencjach autora – jest on mistrzem kuchni śląskiej, który jako nauczyciel prowadzi zajęcia w rozmaitych placówkach edukacyjnych przystosowujących uczniów do pracy w sektorze hotelarskim i gastronomicznym. Życiorys Remigiusza Rączki to także badanie historii jego ojczystego regionu oraz najstarszych przepisów kulinarnych, jakie są charakterystyczne dla Śląska. Niektóre z takich dań można przyrządzić, stosując się do wskazówek w przygotowanych przez specjalistę programach i książkach – zaliczają się do nich Rączka gotuje i popularne Klasztorne smaki.

Czemu warto kupić książki kulinarne Remigiusza Rączki?

Codzienne gotowanie posiłków to trudne zadanie – aby uniknąć monotonii, niezbędne jest nierzadko korzystanie z udostępnionych np. w Internecie przepisów kulinarnych. Często są one jednak mało dokładne, a same potrawy dość powszechne i nawiązujące do tych, które najczęściej serwują restauracje i innego rodzaju lokale gastronomiczne. Warto z tego względu zwrócić uwagę na receptury przedstawione w książkach z serii „Rączka gotuje”, przygotowanych przez autora popularnego programu Klasztorne smaki.

Duży wpływ na ich treść miał życiorys Remigiusza Rączki. Urodzony w śląskiej rodzinie od dziecka chłonął regionalne smaki, które obecnie stara się przekazać odbiorcom za pomocą dostępnych w naszej księgarni publikacji. Są one przepełnione wyjątkowymi przepisami kulinarnymi – zarówno klasycznymi i nawiązującymi do najstarszych zaleceń, jakie znalazł autor, jak i nieco zmodyfikowanymi, z dodatkiem składników jeszcze bardziej podnoszących walory smakowe dań. Rączka gotuje i Klasztorne smaki to źródła pozwalające na przyrządzenie potraw kuchni polskiej o nietuzinkowym charakterze, dlatego zdecydowanie warto wzbogacić książkami Remigiusza Rączki domową bibliotekę. Zachęcamy do zakupu pozycji ze wspomnianej serii w naszej księgarni. Zapewniamy szybką wysyłkę zamówionych publikacji zawierających sprawdzone, ale zarazem wyjątkowe przepisy kulinarne.

Jakie przepisy można znaleźć w książkach Remigiusza Rączki?

Pochodzący ze Śląska autor swoje poradniki przygotowuje na podstawie własnego doświadczenia z kuchnią regionalną, a także istniejących już receptur – wyłącznie tych klasycznych i najstarszych. Dzięki ich niewielkim modyfikacjom w książkach Remigiusza Rączki z serii „Rączka gotuje” czy programie Klasztorne smaki znajdują się przepisy na najpopularniejsze i z pozoru najprostsze w przyrządzeniu potrawy, np. soczyste karminadle, aromatyczny żur, wodzionka, rolada z kluskami i wiele innych. Przy ich przygotowywaniu ważne jest, by trzymać się przywiązania do tradycji, co pozwala pielęgnować bogatą śląską historię i kulturę, ale jednocześnie wzbogacać ją o nowe smaki.

Dostępne w naszej księgarni pozycje wydawnicze z serii „Rączka gotuje” to ogromne źródło przepisów kulinarnych dotyczących zarówno przekąsek z południa Polski, jak i dań obiadowych oraz deserów. Do ostatniej z wymienionych grup zalicza się m.in. szpajza cytrynowa. Można ją z powodzeniem przygotować na podstawie zaleceń wskazanych przez autora programu Klasztorne smaki. Receptury znajdują się w książkach, których jesteśmy wydawcą. Są one dostępne w naszym szerokim asortymencie – serdecznie zachęcamy do zapoznania się z aktualną ofertą wydawniczą oraz ze wszystkimi poradnikami Remigiusza Rączki.

W Wodzisławiu Śląskim, w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Prywatnie mąż i ojciec, a zawodowo znany i lubiany kucharz i miłośnik oraz mistrz kuchni śląskiej. W swój życiorys Remigiusz Rączka może także wpisać rolę nauczyciela przedmiotów zawodowych z branży hotelarsko-gastronomicznej oraz gastronoma i restauratora. Niejednokrotnie serwował proste, zdrowe i smaczne dania staropolskie m.in. podczas popisów kulinarnych w programach telewizyjnych.

Jest wielkim propagatorem Slow Food, czyli jedzenia nieprzetworzonego, przygotowywanego powoli zgodnie z tradycyjnymi przepisami oraz konsumowanego bez pośpiechu.

Remigiusz Rączka to również badacz i kultywator tradycyjnej i autentycznej kuchni śląskiej oraz jej smaków. Miłość do niej wpisana jest mocno w jego aktywność zawodową.

Mistrz i propagator kuchni śląskiej

Od 2008 roku ten mistrz kuchni śląskiej prowadzi programy kulinarne, m.in. „Rączka gotuje” emitowany na TVP Katowice. Pod taką samą nazwą Remigiusz Rączka prowadził w latach 2009-2020 lokal gastronomiczny, będący członkiem Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Przyrządzane w nim potrawy łączyły w sobie tradycyjną kuchnię z nowoczesnymi pomysłami.

W 2015 roku wydał w Księgarni św. Jacka swoją pierwszą książkę: Rączka gotuje na beztydziyń i świynta. Wiosną 2016 ukazała się jej druga część, w której znalazło się wiele ciekawych przepisów na wiosenne i letnie dni. Na stronach przewija się tradycja z nowoczesnością, czyli takie ciekawostki, jak z jednej strony np. zrobić szpajzę, kopę, a z drugiej – sernik albo polędwiczkę na sosie szafranowym. Przez wiele lat prowadził audycje radiowe głównie w Radio Katowice i Radio Silesia. W 2019 roku rozpoczął również autorski projekt w TVP 1 ‒ „Klasztorne Smaki według Remigiusza Rączki”, czyli projekt ukazujący dziedzictwo kulturowe i kulinarne polskich klasztorów.

Oprócz tego na swoim koncie ma autorskie felietony publikowane w „Nowinach Wodzisławskich”.

Ten mistrz kuchni oraz wielbiciel śląskich smaków może pochwalić się także wieloma przeprowadzonymi pokazami i warsztatami kulinarnymi o różnej tematyce. Jak niejednokrotnie podkreśla – najważniejsze dla niego jest, żeby robić to, co się kocha.

DANE ADRESOWE

Instytut Gość Media

z siedzibą w Katowicach przy ul. Wita Stwosza 11, który osobowość prawną uzyskał na podstawie Rozporządzenia Ministra Administracji i Cyfryzacji z 2 września 2014 r. (Dz.U. z 2014 r., poz. 1216)

ul. Wita Stwosza 11
40–042 Katowice

NIP 954-275-10-90
REGON 243707398

DANE KONTAKTOWE

Opiekun klienta: 519 546 101
Centrala: 32 251 18 07
sekretariat@igomedia.pl
Hurtownia czynna
od poniedziałku do piątku: 8:00 – 16:00

© 2023 Księgarnia św. Jacka
Realizacja: Bazinga