W Wodzisławiu Śląskim, w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Prywatnie mąż i ojciec, a zawodowo znany i lubiany kucharz i miłośnik oraz mistrz kuchni śląskiej. W swój życiorys Remigiusz Rączka może także wpisać rolę nauczyciela przedmiotów zawodowych z branży hotelarsko-gastronomicznej oraz gastronoma i restauratora. Niejednokrotnie serwował proste, zdrowe i smaczne dania staropolskie m.in. podczas popisów kulinarnych w programach telewizyjnych.
Jest wielkim propagatorem Slow Food, czyli jedzenia nieprzetworzonego, przygotowywanego powoli zgodnie z tradycyjnymi przepisami oraz konsumowanego bez pośpiechu.
Remigiusz Rączka to również badacz i kultywator tradycyjnej i autentycznej kuchni śląskiej oraz jej smaków. Miłość do niej wpisana jest mocno w jego aktywność zawodową.
Od 2008 roku ten mistrz kuchni śląskiej prowadzi programy kulinarne, m.in. „Rączka gotuje” emitowany na TVP Katowice. Pod taką samą nazwą Remigiusz Rączka prowadził w latach 2009-2020 lokal gastronomiczny, będący członkiem Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Przyrządzane w nim potrawy łączyły w sobie tradycyjną kuchnię z nowoczesnymi pomysłami.
W 2015 roku wydał w Księgarni św. Jacka swoją pierwszą książkę: Rączka gotuje na beztydziyń i świynta. Wiosną 2016 ukazała się jej druga część, w której znalazło się wiele ciekawych przepisów na wiosenne i letnie dni. Na stronach przewija się tradycja z nowoczesnością, czyli takie ciekawostki, jak z jednej strony np. zrobić szpajzę, kopę, a z drugiej – sernik albo polędwiczkę na sosie szafranowym. Przez wiele lat prowadził audycje radiowe głównie w Radio Katowice i Radio Silesia. W 2019 roku rozpoczął również autorski projekt w TVP 1 ‒ „Klasztorne Smaki według Remigiusza Rączki”, czyli projekt ukazujący dziedzictwo kulturowe i kulinarne polskich klasztorów.
Oprócz tego na swoim koncie ma autorskie felietony publikowane w „Nowinach Wodzisławskich”.
Ten mistrz kuchni oraz wielbiciel śląskich smaków może pochwalić się także wieloma przeprowadzonymi pokazami i warsztatami kulinarnymi o różnej tematyce. Jak niejednokrotnie podkreśla – najważniejsze dla niego jest, żeby robić to, co się kocha.